sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Jari Järvelä: Tyttö ja seinä

Tyttö ja seinä, Jari Järvelä.
Tammi 2016. 259 s.
Onni on täysi spraykannu ja paljas seinä.
Se katoava hetki, kun kannu alkaa muuttua tyhjäksi ja seinä täydeksi.
Kyseessä on maailman ihmeellisin metamorfoosi. Sille ei pärjää edes ruma karvainen toukka, joka muuttuu hehkuvaksi ritariperhoseksi ja lepattaa auringossa kylpevän kukkakedon yli.

Jari Järvelän dekkaritrilogian päätösosa Tyttö ja seinä (Tammi 2016) jatkuu suoraan siitä, mihin toinen osa päättyy. Koska Kotkan jokainen paikka tuntuu olevan piiritettynä, Metro pakenee harmaiden betonitalojen viidakkoon, Kouvolaan. Siellä hän etsii käsiinsä äitinsä vanhan miesystävän, Voltin, joka asuu syrjässä ihmisvilinästä. Metro ei kuitenkaan tyydy pysymään aloillaan vaan jatkaa kostoiskujaan ja pitää silmällä perässä olijoitaan. Ilman ruumiita ei tälläkään kertaa selvitä. 

Jos Tytössä ja rotassa mätkittiin runsaalla väkivallalla, päätösosassa sen suhteen on hieman painettu jarrua eikä siksi läiky yli. Uhkana on myös tuli, vesi ja lietesäiliön imu. Päätösosaan on tuotu hauskan omaperäisiä henkilöitä ja asioita, kuten nopalla päätöksiä tekeviä Frodo ja hautausurakoitsijana toimineen Voltin kauhujen talo, jonka hän suunnittelee avaavansa vierailijoille. 

Metro on muodostunut yhdeksi kirjallisuuden suosikkihahmoistani. Hänessä on särmää, ja Metro on kiinnostavan ristiriitainen. Nuori nainen heiluu hyvän ja pahan rajamailla, tosin Tytössä ja seinässä hänen olalleen levitetään ehkä enemmän hyviksen viittaa. Olen alusta asti pitänyt Metron nasevasta kielenkäytöstä, joka erityisesti tässä päätösosassa on rosoista ilotulitusta.

Poikaystävän, Rustin, kuolemasta alkunsa saanut kosto saa päätöksensä. Lukija yllätetään vielä ennen viimeisiä sivuja, ja lopetus ylipäänsä on onnistunut ja sulkee triologian hellästi. Tyttö ja seinä on tajuttoman hieno dekkari. Lisäksi koko Metro-trilogia on toistaiseksi ainut dekkarisarja, josta olen ollut näin innostunut. Kiitos Jari Järvelä, että olet kirjoittanut näin mahtavan trilogian!

Jos et ole vielä tutustunut Metroon, tee se tänä kesänä. Valitse riippumattoon kuitenkin ensin aloitusosa Tyttö ja pommi mutta varaa jatko-osat lähetyvillesi, sillä trilogia vetää kertaheitolla mukaansa.


Päätösosasta ovat kirjoittaneet jo ainakin Omppu ja Tuijata