Suomen historia, Petri Tamminen. Otava 2017. 152 s. Kansi: Piia Aho. |
Petri Tammisen Suomen historia (Otava 2017) on ilahduttava pieni ja eheä paketti Suomen historiaa itsenäisyysvuodesta 1917 aina viime vuoteen 2016 asti. Tamminen on koonnut muistelmia teostaan varten haastattelemalla yli viittäsataa ihmistä. Mukana on niin isompia merkittäviä historian tapahtumia, kuten talvi- ja jatkosota, Lasse Virénin uskomaton voitto ja 90-luvun lama mutta myös pienempiä palasia, muistiin jämähtäneitä: ensimmäisten kirkkaan oranssien appelsiinien saapuminen kauppaan, muisto lapsuuden uimaopetuksesta ja miten kielojen kukinnan myöhästyminen aiheuttaa harmia morsiamelle.
Uimakoulu pidettiin meillä yksipäiväisenä. Ensin pyöritettiin pari kertaa käsiä ilmassa, sitten opettaja tuli ja tarttui uimahousuista ja heitti järveen.
Muistojen pyykkinarulle on ripustettu koko joukko Suomen historian tapahtumia niin kuin ne ovat yksittäisen ihmisen mieleen jääneet. Tavallisen ihmisen näkökulman ansiosta sellaisiakin tapahtumia on helpompi lähestyä, joita ei ole itse kokenut. Muistelmat ovat lyhyitä, mutta Tammisella on taito saada ladattua ytimekkäisiin ja vähäeleisiin virkkeisiin kaikkein oleellisin. Sieltä lyhyistä muistelmista löytyy kaikki se, mistä meidät suomalaiset on koottu. Lukiessa naurattaa ääneen mutta samassa nauru on jo nielaistava vatsaan, koska seuraavaksi jo herkistyy ja kurkkii olkansa taa; eihän kukaan huomannut, että nauroin vakavalle asialle?
Isoisällä oli kamarin ikkunan alla aina sukset valmiina. Talon seinustalta vietti mäki alas kalliojyrkänteelle. Jyrkänteen reunalla seisoi petäjä. Isoisä oli suunnitellut asian niin, että kun ne tulevat, hän hyppää suksille ja laskee jyrkänteen reunalle mutta kaappaakin sitten käsivarrellaan petäjän rungosta ja tekee niin äkkinäisen mutkan, etteivät takaa-ajajat ehdi enää kääntää suksiaan.
Suomen historia on todella hieno kirja, jonka voisi lukea moneen kertaan. Luin sitä hitaasti, ja ajan suominen muistelmille kannattaa. Suomen historia olisi mainio valinta kouluihin, sillä sen muistelmia voisi käyttää esimerkiksi historian tunneilla perinteisen opetustekstin ohessa sekä johdatuksena tiettyyn aiheeseen. Helppolukuisuuden ja lyhyyden ansiosta kynnys tarttua Suomen historiaan on pieni. Tämä teos kannattaa ehdottomasti lukea näin Suomen juhlavuotena.