keskiviikko 29. toukokuuta 2019

Miten menee Helmet-lukuhaasteella ja muilla haasteilla?


Vuoden alussa kerroin osallistuvani ensimmäistä kertaa koskaan Helmet-lukuhaasteeseen, sillä toivoin, että se kannustaisi kohti haaveitani saada luetuksi jälleen vuoden aikana vähintään 50 kirjaa. Helmet-lukuhaasteen lisäksi listasin vuodelle jälleen kaksitoista oman hyllyn lukematonta hyllynlämmittäjä-haasteeseen ja jatkoin Joka päivä on naistenpäivä -lukuhaasteen toiselle kierrokselle. Vuoden alkupuolella hyppäsin mukaan ensimmäistä kertaa Lukemattomat naiset -lukuhaasteeseen, jolla myös starttasi toinen kierros. Juuri nyt on hyvä hetki pysähtyä hetkeksi ja katsastaa, mitä olen tähän mennessä saanut luetuksi näihin haasteisiin, sillä Helmet-lukuhaaste on nyt puolivälissä. Sen kohdalla tuon esiin myös, mitä vielä puuttuu ja toivon, että saisin haastaviin kohtiin teiltä hyviä lukuvinkkejä.

Helmet-lukuhaaste 2019

Olen tähän mennessä lukenut 25 kirjaa ja toistaiseksi kyennyt laittamaan jokaisen lukemani kirjan johonkin haasteen kohtaan. En ole kauheasti suunnitellut lukemisiani etukäteen, vaan tutkinut yleensä vasta lukemisen jälkeen, voisiko lukemani kirja sopia haasteeseen. Haastavimpiin kohtiin täytyy kyllä suunnitella ennakkoon vaihtoehtoja. Ne kirjat, joista olen kirjoittanut blogiin, löytyy linkki arvioon.

1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot / Ellen. Ellen Thesleffin fiktiivinen Firenzen-päiväkirja, Pirkko Soininen
2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai eläintä / Rose on poissa, Katja Kettu
3. Kirja sellaisesta kirjallisuuden lajista, jota et yleensä lue / Bad feminist, Roxanne Gay
5. Kirja on ollut ehdolla kotimaisen kirjallisuuspalkinnon saajaksi / Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa, Eeva Turunen.
7. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt / Katsokaa miten onnellinen olen, Holly Bourne (Lontoo)
11. Kirja käsittelee naisen asemaa yhteiskunnassa / Tavallisuuden aave ja muita näytelmiä, Saara Turunen
12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan / Taivaanpallo, Olli Jalonen
13. Kotimainen lasten- ja nuortenkirja / Tuhatkuolevan kirous, Siiri Enoranta
14. Kirjailijan sukunimi alkaa samalla kirjaimella kuin oma sukunimesi / Sivuhenkilö, Saara Turunen
15. Kirjassa käsitellään jotain tabua / Säädyllinen ainesosa, Leena Parkkinen
17. Kirjassa on kaksoset / Yksi, Sarah Crossan
18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja / Illallinen, Herman Koch
20. Kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria / Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin, Mia Kankimäki
21. Julkisuuden henkilön kirjoittama kirja / Minun tarinani, Michelle Obama
23. Kirjan nimessä on jokin maa / Melkein Geisha: Hurmaava ja hullu Japani, Minna Eväsoja
25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin / Se on sitten kevät, Marja-Liisa Vartio
32. Kirjan nimessä on ammatti / Runoilija X, Elizabeth Acevedo
35. Kirjassa on yritys tai yrittäjä / Loistava ystäväni, Elena Ferrante
36. Kirjassa ollaan yksin / Korpisoturi, Laura Gustafsson
37. Pienkustantamon julkaisu / Aikuisuus on myytti, Sarah Andersen
39. Ihmisen ja eläimen suhteesta kertova kirja / Merikirja, Morten A. Strøksnes (Arvio tulossa. Voi olla, että liitän tähän kohtaan vielä jonkin toisen, jos sellainen tulee luettua, sillä en tiedä, voidaanko Merikirja laskea ihan nappina tähän).
40. Kirja käsittelee mielenterveyden ongelmia / Lasikellon alla, Sylvia Plath
42. Kirjailijan nimi viehättää sinua / Adèlen kysymys, Joel Haahtela
45. Kirjan nimessä on kieltosana / Miestä ei voi raiskata, Märta Tikkanen
46. Kirjassa on trans- tai muunsukupuolinen henkilö / Argonautit, Maggie Nelson

Listaan haasteesta vielä alle ne, jotka on vielä täyttämättä. Ne kohdat, joihin en ole kirjoittanut kommentteja ovat sellaisia, joihin uskon saavani helposti luettua jotain esimerkiksi kirjastonvarauksia  tai oman hyllyn lukemattomia ajatellen. Ne kohdat, joihin olen kirjoitellut kommenttia, ovat sellaisia, joihin jo olen saattanut miettiä ennakkoon jotain mutta / tai sitten kaipaan apuja tai lisää ehdotuksia teiltä.

4. Kirjailijan ainoa teos
6. Rakkausromaani / Tähän olen ajatellut lukea Nina Meron romaanin Englantilainen romanssi, jonka sain kustantajalta ennakkokappaleena ja joka on herättänyt kiinnostuksen.
8. Kirja, jonka lukeminen kuuluu yleissivistykseen
9. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja
10. Rodullistetun kirjailijan kirjoittama kirja  Tähän olen suunnitellut yhdistäväni toisen lukuhaasteen ja lukea esimerkiksi Toni Morrisonin teoksen Sinisimmät silmät. 
16. Kirjassa liikutaan todellisen ja epätodellisen rajamailla / Olisiko tähän vinkkejä, jotain mikä ei ole fantasiaa vaan tarinassa on vähän maagista realismia? Mieleen tulee vain Murakamin kirjoja, mutta en nykyään enää innostu niistä. 
19. Et pidä kirjan nimestä
22. Ilmastonmuutosta käsittelevä kirja 
24. Sokkona hyllystä valittu kirja
26. Kirja, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön lukevan / Näin hiljattain junassa, kun joku luki Odysseiaa. Hmm, uhka vai mahdollisuus?
27. Pohjoismaisesta mytologiasta ammentava kirja / Tähän olen saanut hyviä sarjakuvavinkkejä. Otan mielelläni myös ehdotuksia romaaneista, jotka olisivat mitaltaan maltillisia. 
28. Kirjan kannessa on kuu / Ainut, mikä on tullut mieleeni on Lumilapsi, mutta olisiko muuta? 
29. Kirjassa nähdään unia / Kuulemma Johanna Laitilan esikoisteoksessa Lilium regale nähdään unia, joten saatan lukea sen tähän. Teos löytyisi jo valmiina hyllystä kustantajalta saatuna ennakkokappaleena.
30. Kirjan kannessa on kaupunkimaisema / Ei aavistustakaan! Tai noh, Doerrin teos, mutta olen ajatellut sijoittaa kirjan kohtaan 48.
31. Kirjassa kuljetaan metrolla 
33. Olet nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan / Hankala, koska en ole elokuvien suurkuluttaja ja tavallisesti katson vain hömppäleffoja tai animaatioita, haha. Voi olla, että luen tähän Liisa Ihmemaassa, koska en ole sitä koskaan lukenut (!)
34. Kirjassa on usean kirjoittajan kirjoituksia 
38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja / Ei mitään ideaa, ehkä jokin Pohjois-Koreasta kertova romaani? 
41. Kirja sijoittuu aikakaudelle, jolla olisit halunnut elää 
43. Kirja seuraa lapsen kasvua aikuiseksi / Yksi vaihtoehto löytyy, mutta saa ehdottaa lisää!
44. Kirja kertoo Berliinistä / Tähän luulisin sopivan yhden hyllynlämmittäjäni eli He olivat natseja -tietoteoksen, mutta täytyisi kyllä miettiä varalle joku kevyempi vaihtoehto.  Ideoita?
47. Kirjassa on alle 100 sivua
48. Kirja kertoo kuulo- tai näkövammaisesta henkilöstä / Jos vain saan aikaiseksi, olisi kiva lukea viime vuoden hyllynlämmittäjäni eli Kaikki se valo jota emme näe, mutta olen miettinyt tähän toiseksi vaihtoehdoksi Boynen nuortenromaania Poika vuoren huipulla. Onko muuta?
49. Vuonna 2019 julkaistu kirja
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja


Joka päivä on naistenpäivä & Lukemattomat naiset vol. 2. 

Molemmat lukuhaasteet rullaavat mainiosti! Olen keskittynyt erityisesti naisten kirjoittamiin klassikoihin, joiden lukemisesta olen ollut erityisen innoissani ja olen ottanut asiakseni paikata sivistyksellisiä aukkoja näiden osalta. Kun edellisellä haastekerralla luin kaksi naisen kirjoittamaa klassikkoa, uskon, että tällä toisella haastekerralla saan luetuksi oikein mukavan määrän. Kirjaston varauksessa, yöpöydän pinossa ja tbr-listalla nimittäin riittää valinnanvaraa. Suunnitelmissani on lukea esimerkiksi Fredrika Runebergia ja Ranya ElRamlya. Tähän mennessä olen lukenut seuraavat kolme klassikkokirjaa:

Lasikellon alla, Sylvia Plath
Se on sitten kevät, Marja-Liisa Vartio
Miestä ei voi raiskata, Märta Tikkanen

Nämä teokset saan liitettyä myös Lukemattomat naiset vol. 2. -haasteen Naisen kirjoittama klassikko -kategoriaan. Muidenkin kategorioiden kirjoja olen lukenut, esimerkiksi Katja Ketun Rose on poissa, mutta koska en ole näistä kirjoittanut arviota blogiini, en laske niitä mukaan.

Hyllynlämmittäjä-haaste

Pakko myöntää, että tämä haaste on jäänyt vähän muiden jalkoihin, koska olen ollut niin paljon innostuneempi muista kuin valitsemistani hyllynlämmittäjä-kirjoista. Olen kuitenkin pyrkinyt siihen, että joka kuukaudelle olisi valittuna joku teos lukemista odottelevien kirjojen pinoon (seuraavaksi odottaa Giordanon Ihmisruumis). Ihan tuossa kirja per kuukausi -suunnittelmassa en ole onnistunut pysymään, mutta olen tyytyväinen, että tähän mennessä olen kuitenkin saanut luetuksi kolme kirjaa - parempi sekin kuin ei mitään! Olen siis lukenut seuraavat hyllyä pitkään lämmittäneet kirjat:

Illallinen, Herman Koch
Korpisoturi, Laura Gustafsson
Säädyllinen ainesosa, Leena Parkkinen

Täältä voit käydä kurkkaamassa, mitä sen sijaan on vielä lukematta. Vuoden lopussa sitten selviää, mitä hyllynlämmittäjiä saan vielä näiden lisäksi luetuksi. Lisäksi avaan silloin lyhyesti mietteitä lukukokemuksista ja mitkä luetut jäivät erityisesti mieleen.


Olisi mukavaa kuulla, miten sulla menee lukuhaasteiden suhteen. Jos osallistut helmet-lukuhaasteeseen, montako olet saanut luettua? Oletko lukenut jo kaikki hyllynlämmittäjä-haasteen kirjat? Tai oletko osallistunut johonkin muuhun kuin näihin luettelemiini haasteisiin?