Kirjakatalogien tutkiminen on aina mukavaa vaikkakin myös aika ahdistavaa, koska salamana iskee hätä siitä, ettei ole vielä lukenut syksyn kirjoja, saati sitten niitä hyllynlämmittäjiä. Ennen selailua kannattaakin henkäistä syvään ja muistuttaa itseään siitä, etteivät kirjat minnekään katoa: ne saa kyllä sieltä aikanaan luettavaksi kirjastosta. Lisäksi voi luoda itselleen mielikuvan siitä, miten nyt ollaan lähdössä vain pienelle tutkimusmatkalle ja miten voi poimia ennakkoon itselleen muistiin kirjallisia matkakohteita, joiden maailmaan voi upota sitten, kun siltä tuntuu - ei välttämättä ensi keväänä vaan vaikka vasta sitä seuraavana. Sitten katalogit auki ja tutkimusmatka voi alkaa.
Itselläni on tapana bongailla kirjakatalogeista ensisijaisesti kirjailijoita, joiden aiemmista teoksista olen pitänyt sekä niitä tuttuja nimiä, joiden aiempiin teoksiin en ole vielä ehtinyt tutustua mutta joista minulla on sellainen positiivinen ennakkotunne, että voisin niistä pitää. Tällaisia kirjailijoita ovat tulevan kevään katalogeja selaillessa esimerkiksi Nadeem Aslam, Rachel Cusk ja Jeffrey Eugenides.
Uudet kirjailijat herättävät huomioni ensin kirjan kansikuvalla ja nimellä. Jos ne herättävät kiinnostuksen, luen esittelytekstin. Aika monen kohdalla päätän lainaamisesta vasta sitten, kun olen silmäillyt ensimmäisiä arvioita kirjan julkaisun jälkeen. On myös ihan tavallista, että jonkin kirjailijan teos vain lipsahtaa ohitseni ja löydän hänen julkaisunsa sitten muiden arvioita luettuani. Muiden arvioiden pohjalta saan myös helpommin selkeämmän kuvan siitä, voisiko uusi teos olla mieleeni kuin kirjakatalogin lyhyen kuvauksen pohjalta. Näin etukäteen positiivinen tunne on aika monesta Gummerukselta ilmestyvästä kirjasta, kuten Celeste Ng:n ja Kim Thüyn romaaneista.
Kaikista eniten odotan ensi vuodelta erityisesti kahta romaania: Jonas Hassen Khemirin ja Joel Haahtelan teoksia. Luin Khemiriltä tänä vuonna Kaikki mitä en muista -romaanin ja ihastuin täysin. Joel Haahtelalta sen sijaan olen lukenut kaikki teokset yhtä lukuun ottamatta. Tietokirjallisuus- ja runojulkaisuja luen sen verran jälkijunassa, että niihin en kiinnitä kovin tarkasti huomiota katalogeissa. Olen jo suunnitellut, että ensi vuonna aion keskittyä erityisesti käännöskirjallisuuteen, sillä olen nyt jotenkin väsähtänyt kotimaiseen kirjallisuuteen luettuani sitä viime vuosina niin runsaasti, joten huomioni on kevään julkaisuissa erityisesti käännöskirjallisuudessa.
Alla muistilistani minua kiinnostavista kevään 2019 romaaneista. Kustantamojen nimissä on suora linkki kunkin katalogiin, josta voi käydä selaamassa lisää tulevista julkaisuista. Kirjojen kansikuvat on lainattu kustantamojen sivuilta.
- Naomib Alderman: Voima (tammikuu)
- Johanna Laitila: Lilium Regale (tammikuu)
- Minna Maijala (toim.): Minna Canth - Ihmisen kuvia (tammikuu)
- Celeste Ng: Tulenarkoja asioita (maaliskuu)
- Kim Thüy: Ru (huhtikuu)
- Joel Haahtela: Adélen kysymys (maaliskuu)
- Jeffrey Eugenides: Oikukkaat puutarhat (maaliskuu)
- Enni Mustonen: Sotaleski (huhtikuu)
- Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken (huhtikuu)
- Märta Tikkanen: Miestä ei voi raiskata (helmikuu)
- Jenny Erpenbeck: Mennä, meni, mennyt (toukokuu)
- Pirkko Saisio: Epäröintejä (maaliskuu)
Wsoy:
- Liane Moriarty: Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista (kesäkuu)
- Domenico Starnone: Kepponen (maaliskuu)
Oletko jo itse tutkinut tulevan kevään julkaisuja? Mitä julkaisua odotat eniten?