tiistai 21. kesäkuuta 2016

Topeliuksen lapsuudenkoti Kuddnäs


Zacharias Topelius syntyi vuonna 1818 Kuddnäsin tilalla, Uudessakaarlepyyssä. En tiedä, miksen ole vieraillut siellä jo aiemmin. Nyt kuitenkin päätin, että teemme matkalla vanhempieni luota kohti pohjoista pienen mutkan ja käymme tutustumassa Kuddnäsiin. Topeliuksen lapsuudenkotia ei voi olla Pietarsaarentieltä huomaamatta. Valkoiseksi rapattu, taitekattoinen päärakennus on kaikkea muuta kuin vaatimaton. Katse kiinnittyy oitis sen ylvääseen olemukseen. Täällä Topeliuksen lääkärinä toiminut isä piti vastaanottoaan, ja vastaanottohuoneessa on esillä hänelle kuuluneita tarvikkeita. Lisäksi talossa on muun muassa sänkykamari, jossa Topelius syntyi, perheen yhteisenä ajanviettopaikkana toiminut sali, jossa musisoitiin, juhlittiin ja ruokailtiin sekä Topeliuksen oma ullakkokamari. Siellä Topelius, hänen siskonsa ja serkkunsa saivat yksityisopetusta. Huoneen karmista löytyy ihastuttava yksityiskohta: sitä vasten on mitattu Kuddnäsin lapset. Siitä löytyy niin Topeliuksen itsensä kuin hänen tyttäriensä, Ainan, Toinin ja Evan, nimet. 

Talo on ollut Topeliuksen perheen omistuksessa 1970-luvulle asti. Sen jälkeen sillä on ollut useita omistajia, kunnes Kuddnäs muutettiin museoksi 1930-luvulla. Talon historia yltää aina 1600-luvulle asti, jolloin tilan omisti Nils Olofsson. Talon nimi tuleekin mahdollisesti häneltä, sillä Olofsson kutsui tilaa Kudnissaksi.

Talon sisältä en juurikaan kuvannut, sillä päärakennusta restauroidaan vuotta 2018 varten, jolloin vietetään Topeliuksen 200-vuotisjuhlavuotta. Ullakkokamarin ja osan alakerran huoneista pystyi kiertämään, mutta esimerkiksi sali oli remontoinnissa, joten täytyi tyytyä katsomaan kuvia ja lukemaan tekstejä. Täytyykin käydä muutaman vuoden päästä uudelleen, jotta näkee huoneet täydessä komeudessaan. Kannattaa katsoa tämä Kuddnäsin esittelyvideo, sillä siitä näkee huoneiden loistoa.


Kuddnäsin pihapiiri on laaja ja vehreä. Talon takana virtaa Lapuanjoki, jota Topelius on silmäillyt huvimajassa istuessaan (silloin joki on vielä näkynyt ikkunasta toisin kuin nyt). Monet satujen seikkailut ovat todellisuudessa tapahtuneet juuri kyseisessä huvimajassa, jossa runoiltiin, nautittiin kahvikupponen ja laulettiin. Kun kulkee pitkin Kuddnäsin pihapiiriä, löytyy sieltä täältä roikkumasta Topeliuksen runoja. Niitä lukiessa huomaa, miten lapsuuden Kuddnäs on ollut myöhemmin Helsinkiin muuttaneelle Topeliukselle tärkeä paikka.

Pihapiiristä löytyy myös paakarintupa, vaunuliiteri ja keltainen siipirakennus, jossa on juhlittu Zachariaksen ja Emilien häät. Nykyään rakennuksessa toimii kahvila, lipunmyynti, museokauppa sekä vuokrattavissa oleva juhlasali. 


Mikäli kulkee Pohjanmaalla, kannattaa käydä tutustumassa upeaan Kuddnäsiin. Aukioloajat, osoitetiedot ja pääsymaksut löytyvät täältä.