perjantai 8. maaliskuuta 2019

Joka päivä on naistenpäivä -haasteen 1. osan koonti + seuraavat haasteet


Hyvää kansainvälistä naistenpäivää kaikille! Tänään päättyy ensimmäinen osa Joka päivä on naistenpäivä -lukuhaasteesta, jonka ovat toteuttaneet Mitä luimme kerran -blogin Laura ja ireadlikephoeberuns  -instagramtilin Mira. Päätin osallistua haasteeseen tietyllä maltilla, jotta varmasti tulisin lukeneeksi edes muutaman klassikkoteoksen. Kaikkiaan viime vuonna lukemistani neljästäkymmenestä kirjasta jopa 33 oli naiskirjailijoiden teoksia, mutta valtaosa niistä oli kuitenkin nykykirjallisuutta eikä juuri klassikoita. Osasin jo haasteeseen osallistuessani aavistaa uutuuskirjojen jylläävän, joten päätin lukea omasta hyllystäni kaksi klassikkoa ja lisäksi kirjaston varausjonossa oli jo valmiiksi yksi klassikko.

Näistä kolmesta klassikkokirjasta luin lopulta kaksi:

Sally Salminen: Katrina
Alice Walker: Häivähdys purppuraa

Molemmat näistä teoksista olivat äärettömän upeita ja mieleenpainuvia romaaneja. Etenkin Katrina oli minulle lukukokemus, joka jäi syvälle sydämeen. Häivähdys purppuraa oli myös mukana viime vuoden hyllynlämmittäjä-haasteessa. En voinut kuin ihmetellä, miten olin jopa vähän pelännyt tarttua siihen vuosien ajan ja lähes jättänyt kokematta vavahduttavan lukuelämyksen. Se kolmas klassikko, Siri Hustvedtin Kaikki mitä rakastin, jäi kuitenkin lukematta haasteen ensimmäiseen osaan. Olen nyt alkuvuonna lukenut erityisesti naiskirjailijoiden tuoreempia teoksia, joiden jalkoihin Kaikki mitä rakastin nyt jäi.

Siksipä olikin ilouutinen, kun Laura ja Mira ilmoittivat, että tänään starttaa Joka päivä on naistenpäivä -haasteen toinen osa! Olen tästä innoissani etenkin, kun luin viimeksi Saara Turusen teoksen Sivuhenkilö, jossa listattiin muutamia naiskirjailijoiden klassikoita, jotka herättivät kiinnostukseni ja joista toivon ainakin osan lukevani haasteen toisella kierroksella. En ole vielä laatinut tarkempaa vinkkilistaa itselleni, mutta mielessäni on jo monta mahdollista klassikkoa.


Lisäksi osallistun ensi kertaa Bookisteaparty-blogin Katrin pitämän lukuhaasteen Lukemattomat naiset ja sen toiselle kierrokselle. Haaste alkaa tänään ja päättyy kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11.10.2019. Myös tästä haasteesta löytyy klassikko-osio, mutta koska luen paljon myös tuoreempaa kirjallisuutta, on kiva, että saan niitä teoksia tähän Katrin haasteeseen.

Aiotko sinä osallistua näihin haasteisiin tai toiseen niistä? Käy kurkkaamassa somesta hashtagit #everydayiswomensdayreadingchallenge sekä #lukemattomatnaiset ja poimi itsellesi lukuvinkkejä! Myös Lauran blogista löytyy klassikkovinkkejä tämän linkin takaa.