torstai 3. tammikuuta 2019

Kirjavuotena 2018 . . .


. . . aloitin tauon jälkeen uudelleen bloggaamisen syksyllä ja tuntui hyvältä palata. Instagramissa olin tosin pitänyt blogia hengissä tauonkin ajan. 

. . . luin vuonna 2018 yhteensä 40 kirjaa. Vaikka se ei ylläkään taannoisten vuosien perussaldoon eli vähintään viiteenkymmeneen, olen iloinen: kun syksyllä alkoi tuntua siltä, että voisin palata jälleen blogin pariin, aloin myös innostua kirjoista ja lukemisesta uudella tavalla. Vuonna 2017 luin 37 kirjaa, joten vuoden 2018 myötä alkaa mukavasti näyttää siltä, että suunta on jälleen ylöspäin. Vaikka mitäpä väliä määrällä, pääasiahan on, että lukee ja että se on kivaa. 

. . . luin kaikkiaan seuraavat kirjat:

Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa, Anna-Liisa Ahokumpu
Minä, Simon, homo sapiens, Becky Albertalli
Pehmolelutyttö, Jukka Behm
Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia, Lucia Berlin
Tanssia ruusuilla ja muita kertomuksia (Siivoojan päiväkirja 2), Lucia Berlin
Saiturin joulu, Charles Dickens
Rakkaudesta aseisiin, Jennifer Clement
Ikimuiston merkki, Kerstin Ekman
Hylkäämisen päivät, Elena Ferrante
Silkkipääsky, Sally Grindley
Joulua pakoon, John Grisham
Sielujen saari, Johanna Holmström
Kimmel, Vilja-Tuulia Huotarinen
Yön kantaja, Katja Kallio
Wenla Männistö, Riina Katajavuori
Kaikki se mitä en muista, Jonas Hassen Khemiri
Pintti, Tommi Kinnunen
Vielä joskus kerromme kaiken, Daniela Krien
Kadotus, Leena Krohn
Tristania, Marianna Kurtto
Venetsialaiset, Taina Latvala
Yksi kevät, Laura Lähteenmäki
Hyvä aviomies, Liane Moriarty
Something not good, Erkka Mykkänen
Maaninkavaara, Miika Nousiainen
Sinun jälkeesi, Max, Leena Parkkinen
Eksymisen ja unohtamisen kirja, Marisha Rasi-Koskinen
Synninkantajat, Pauliina Rauhala
Raivo, Eeva Rohas
Rouva C., Minna Rytisalo
Hölmö nuori sydän, Kirsikka Saari
Katrina, Sally Salminen
Me täytytään valosta, Annastiina Storm
Mantelimaa, Miina Supinen
Rakkaudenhirviö, Saara Turunen
Absentia, Enni Vanhatapio
En palaa takaisin koskaan, luulen, Satu Vasantola
Häivähdys purppuraa, Alice Walker
Sisämaa, Elin Willows 
Vuosissadan rakkaussota, Ebba Witt-Brattström

. . . luin jälleen enemmän kotimaista kuin käännettyä kirjallisuutta: luetuista kotimaisia on 26 ja käännettyjä 14. 

. . . luin pääasiassa kaunokirjallisuutta, erityisesti nykykirjallisuutta. Joukossa on myös viisi nuortenkirjaa, yksi runoteos ja kaksi novellikokoelmaa.

. . . luin enemmän naiskirjailijoiden teoksia: kaiken kaikkiaan 33! En ole kiinnittänyt asiaan sen kummempaa huomiota, vaan viime vuonna naiskirjailijoiden teokset yksinkertaisesti kiinnostivat enemmän. Mieskirjailijoiden teoksia luin seitsemän.

. . . luin neljä kirjaa hyllynlämmittäjä-haasteeseen + osittain yhden, joka ei osoittautunut minua kiinnostavaksi ja lahjoitin teoksen eteenpäin. Seitsemän jäi siis lukematta, mutta palaan näihin tarkemmin myöhemmässä postauksessa.

. . . toivoin viime vuoden alussa lukevani ensimmäisen Elena Ferranteni - ja niin kävi. Napoli-sarjan pariin en tosin päässyt vieläkään, mutta Hylkäämisen päivät tuli luetuksi. Sen sijaan aikeeni paikata aukkoja John Steinbeckin tuotannon suhteen jäivät tekemättä ja ystävän kanssa sovittu Vihan hedelmät lukematta.

. . . jätin kirjoja myös kesken; se ei ole ollut minulle koskaan vaikeaa. Joukossa on tosin myös sellaisia kirjastolainoja, jotka jäivät kesken tai kokonaan lukematta palautuspäivän tullessa vastaan. (Joo-o, loppuvuodesta tuli taas vähän kahmittua liikaa uutuuksien varauksia...) Harmittaa, etten esimerkiksi ehtinyt lukea Rachel Cuskin Ääriviivoja loppuun, vaan jouduin palauttamaan teoksen keskeneräisenä. Olin kuvitellut lukaisevani sen tuosta vain jouluna, muttei se ihan niin mennytkään vaan teos osoittautui aikaa vaativaksi. Jospa saan sen vielä aikanaan uudelleen lainaan. 


Olen tavallisesti nostanut joitakin teoksia luetuista esiin eri kategorioittain. Instagramin puolella olenkin jo erään haasteen myötä paljastanut esimerkiksi vuoden parhaimmistoa. Tässä osin vähän erilaisia kategorioita ja lisäksi vuoden parhaimmistoon pääsi vielä sellainenkin, jota ei vielä Instagramissa tullut mainittua.

Vuoden parhaimmat luetut kirjat
Elin Willowsin Sisämaa, Taina Latvalan Venetsialaiset, Leena Krohnin Kadotus, Satu Vasantolan En palaa takaisin koskaan, luulen. Kaikki nämä romaanit olivat sellaisia, joiden pariin halusin päästä aina, kun oli mahdollisuus lukea. Kaikki näistä jäivät hyvin mieleen ja olivat sujuvalukuisia.

Vuoden vaikuttavin käännösromaani
Jennifer Clementin Rakkaudesta aseisiin, sillä siinä keskiössä oli Yhdysvaltojen asekauppa, josta en ole ennen lukenut romaaneista. Teos jäi pyörimään mieleen pitkäksi aikaa.

Vuoden mieleenpainunein oman hyllyn kirja
Jonas Hassen Khemirin Kaikki se mitä en muista, koska teos oli joskus jäänyt minulta kesken, mutta uusi mahdollisuus kannatti: nyt ymmärsin, milloin kukakin kertoja on äänessä, sain kerronnasta kunnon otteen ja pidin suunnattomasti.

Vuoden vetävin lukuromaani
Sally Salmisen uudelleen käännetty romaani Katrina. Voi että, miten pidin tästä!

Vuoden klassikko
En tainnut lukea paljoa klassikoita, mutta Alice Walkerin romaani Häivähdys purppuraa on ehdottomasti mainittava (ja toki tässä voisi olla myös Katrina). Miksi en ollut lukenut tätä jo aiemmin! Pelkäsin ennakkoon teoksen olevan ääriään myöten synkkä mutta ihan turhaan.

Vuoden uudet kirjailijaihastukset
Lucia Berlin ja Saara Turunen. Ainoat lukemani novellit ovat Lucia Berlinin, ja mykistyin luettuani erityisesti ensimmäisen novellikokoelman, Siivoojan päiväkirja ja muita kertomuksia. Saara Turuselta luin - tai oikeastaan ahmin - Rakkaudenhirviön, ja suorastaan himoitsen saada lukea häneltä lisää.

Vuoden pettymykset ja heikot lukukokemukset
Joulukuun loppupuolella lukemaltani Enni Vanhatapion esikoisteokselta Absentia odotin enemmän. Luin sen aika pakolla loppuun ja osittain hypin yli jonnekin 60-luvulle sijoittuvat tapahtumat, joiden merkitystä en ymmärtänyt lainkaan. Myöskään Pauliina Rauhalan Synninkantajat ja Erkka Mykkäsen Something not good eivät olleet minun kirjojani.

Vuoden yllättäjät
Alkuvuonna yllätti iloisesti Annastiina Stormin teos Me täytytään valosta, jonka löysin ystäväni suosituksesta ja jossa on onnistunut lapsikertoja. Loppuvuonna taas yllätti Kirsikka Saaren esikoinen Hölmö nuori sydän, jonka dialogit ovat vetäviä ja nuorten elämää kuvataan onnistuneesti. Suosittelen lämpimästi, jos nämä esikoisteokset ovat vielä lukematta!

Vuoden mukavin nuortenkirja
Becky Albertallin teos Minä, Simon, homo sapiens oli ilahduttava nuortenkirja, jonka päähenkilö oli symppis!

+ Vuoden kunniamaininnat 
En voi olla mainitsematta vielä seuraavia huikean hienoja teoksia, jotka vavahduttivat ja sykähdyttivät: Tommi Kinnusen Pintti, Johanna Holmströmin Sielujen saari ja Marisha Rasi-Koskisen Eksymisen ja unohtamisen kirja. 

. . . 

Mitkä ovat sinun suosikkejasi viime vuodelta? Löytyykö listoiltamme samoja kirjoja? Alkaneen vuoden 2019 lukusuunnitelmia ja -haaveita olen jo toki miettinyt ja postaus on niistä vielä erikseen tulossa. Silloin paljastan, mitkä 12 oman hyllyn kirjaa olen tällä kertaa valinnut hyllynlämmittäjä-haasteeseen ja mihin lukuhaasteeseen aion ottaa osaa ensimmäistä kertaa.

Valoisaa, iloista ja onnellista uutta vuotta kaikille! Tuokoon vuosi 2019 mukanaan unohtumattomia lukuelämyksiä.