lauantai 22. syyskuuta 2018

Joka päivä on naistenpäivä -klassikkolukuhaaste - Mitä olen lukenut aiemmin ja mitä aion lukea nyt?

Mitä luimme kerran -blogin Laura ja @ireadlikephoeberuns-Mira ovat laatineet upean Joka päivä on naistenpäivä -klassikkolukuhaasteen, joka löytyy somesta nimellä #everydayiswomensdayreadingchallence. Kynnys tarttua haasteeseen on matala, sillä osallistua voi, jos lukee vähintään yhden naiskirjailijan klassikkoteoksen 9.9.2018 - 8.3.2019. Lisää haasteesta ja tarkemmat ohjeet voit lukea täältä.


Jos kaipaat lukuvinkkejä, Laura on listannut blogiinsa eri kategorioiden alle klassikkoehdotuksia. Kävin listaa läpi ja kokosin yhteen ne klassikot, jotka olen tähän mennessä lukenut:

- Humiseva harju, Emily Brönte
- Mrs. Dalloway, Virginia Woolf (Myös Orlando, joka ei ollut listalla)
- Työmiehen vaimo, Minna Canth
- Ennen päivänlaskua ei voi, Johanna Sinisalo
- Puhdistus, Sofi Oksanen
- Hytti nro 6, Rosa Liksom
- Jää, Ulla-Lena Lundberg
- Kaima, Jhumpa Lahiri
- Orjattaresi, Margaret Atwood
- Ronja Ryövärintytär + Pepit, Astrid Lindgren
- Eikä yksikään pelastunut, Agatha Christie
- Frankenstein, Mary Shelley
- Joutavuuksien jumala, Arundhati Roy
- Nuoren tytön päiväkirja, Anne Frank
- Minun kansani, minun rakkaani, Toni Morrison
- Kuin surmaisi satakielen, Harper Lee
- Vuosisadan rakkaustarina, Märta Tikkanen
- Liian paksu perhoseksi, Sisko Istanmäki
- Kesäkirja, Tove Jansson
- Häräntappoase, Anna-Leena Härkönen
- Ylpeys ja ennakkoluulo, Jane Austen
- Sudenmorsian, Aino Kallas

Hyvin monet yllä olevista teoksista ovat jääneet vahvasti mieleeni, esimerkiksi Humiseva harju, Puhdistus, Kesäkirja, Jää, Orjattaresi ja Ennen päivänlaskua ei voi. Oudoksi sen sijaan olen kokenut Joutavuuksien jumalan ja kaksi Woolfilta lukemaani teosta ovat jääneet etäisiksi. Yksi suurimmista lukuvioistani on, että olen lukenut Minna Canthilta vain tuon yhden näytelmän ja senkin jo jollain yliopiston kirjallisuuden kursseista. Hienoa olisikin, jos tähän haasteeseen saisin luetuksi Canthilta edes yhden teoksen lisää. 


Mitä sitten aion lukea naiskirjailijoiden klassikkolukuhaasteeseen? Päätin valita ensisijaisesti sellaisia, jotka jo löytyvät omasta hyllystäni ja pysyä sellaisessa määrässä, että saisin vielä luettua tämän vuoden Hyllynlämmittäjä-haasteenkin kirjoja, joita on edelleen (liian monta) lukematta. Tosin yksi haasteeseen valituista on kirjastolaina, sillä teos saapui minulle juuri sopivasti varausjonosta. Eli pinossani ovat seuraavat kolme teosta:

- Katrina, Sally Salminen

Tämä  on kirjastolaina, jonka lukemisen olen hiljattain jo aloittanutkin. Olen jo varma, että pidän tästä paljon, koska jo ensimmäiset sivut ovat saaneet minut pauloihinsa ja haluan lukea Katrinaa aina, kun on pienikin mahdollisuus. Uskomatonta, etten ole kuullutkaan tästä kirjasta ennen tätä vuotta Juha Hurmeen suomennoksen myötä!

- Häivähdys purppuraa, Alice Walker

Tämä kuuluu myös tämän vuoden Hyllynlämmittäjä-haasteeseen, joten uskon, että nyt kun kirja on mukana kahdessa haasteessa, en voi olla ohittamatta sitä. Walkerin klassikkoteos kiinnostaa kyllä paljon, mutta aina jokin muu teos on salakavalasti kiilannut sen edelle. Tarkoituksena on tarttua tähän mahdollisimman pian Katrinan jälkeen. 

- Kaikki mitä rakastin, Siri Hustvedt

Nyt on toinen kerta, kun omistan tämän kirjan. Se oli minulla aikoinaan kirpparilta ostettuna pokkarina, mutta laitoin lopulta teoksen lukemattomana kirjaston kierrätyshyllyyn, kun oli pakko karsia kirjoja muuton edeltä. Nyt kirja löytyy jälleen hyllystäni mutta kovakantisena, kun ystäväni antoi teoksen minulle. Kaikki mitä rakastin keikkuu usein mukana, kun listataan kirjoja, jotka pitäisi elämän aikana lukea, joten ajattelin, että tämä saattaisi täyttää klassikon piirteet. Katsotaan, kunhan pääsen teoksen pariin.


Kun saan nämä kolme teosta luettua, olen super tyytyväinen. Jos aikaa jää vielä lukuhaastetta ajatellen, takataskusta löytyy liuta ideoita: Minna Cantihia, Sylvia Plathia, Astrid Lidgreniä ja ElRamlya..  Edetään kuitenkin klassikko kerrallaan.

Joko sinulla on naiskirjailijoiden klassikkoteokset mietittynä lukuhaastetta varten? Oletko jo aloittanut ensimmäisen? Minkä naiskirjailijoiden klassikon lukemattomuus nolottaa sinua eniten?