tiistai 30. heinäkuuta 2019

7 + 3 syksyn kirjaa, jotka haluan lukea


Olen jo kesän alkupuolella silmäillyt läpi kustantamojen syksyllä ilmestyvien kirjojen katalogeja ja laittanut hyvissä ajoin muutamia kirjoja varaukseen. Katalogien tutkiminen on ollut siis nimenomaan silmäilyä: bongailen itselleni tuttujen kirjailijoiden uutuudet. Entuudestaan tuntemattomat mutta kiinnostavilta kuulostavat lokeroin jonnekin mieleni sopukoihin ja päätän varaamisesta viimeistään sitten, kun olen myöhemmin lukenut näistä kirjoista arvioita. Tämän vuoksi tältä listaltani löytyy itselleni vain entuudestaan tuttujen kirjailijoiden uutuuksia, jotka minua kiinnostavat. Tosin lopuksi listaan kolme sellaista kirjaa, jotka ovat jo herättäneet huomioni muiden blogien kautta.

7 syksyllä ilmestyvää kirjaa, jotka aion lukea:

Pajtim Statovci: Bolla (Otava, elokuu)

Jos minun pitäisi lukea vain yksi syksyllä ilmestyvistä uutuuksista, valitsisin empimättä tämän. Odotan Statovcin uutuusteosta kaikkein eniten, ja haluan lukea sen mahdollisimman pian ilmestymisen jälkeen.

Lucia Berlin: Ilta paratiisissa (Aula & Co, syyskuu)

Tämä on kolmas ja viimeinen osa Berlinin novellikokoelmaa. Samaan aikaan on ihanaa, että saa jälleen nauttia Berlinin taitavasta kynänjäljestä ja niin harmillista, ettei lisää ole ja tule.

Elina Hirvonen: Punainen myrsky (Wsoy, syyskuu)

Hirvosen edellinen romaani Kun aika loppuu oli mieleenpainuva lukukokemus, joten uusin kiinnostaa.

Christina Sandu: Vesileikit (Otava, syyskuu)

Sandun esikoisteos Valas nimeltä Goliat teki ilmestymisvuonnaan vaikutuksen ja odotan mielenkiinnolla hänen toista teostaan.

Annastiina Storm: Kerro, kerro (S&S, syyskuu)

Sama juttu kuin edellä - saattoikohan kyseessä olla vuosi, jolloin loistavia esikoiskirjailijoita pulpahteli pinnalle vaikka kuinka monta. Stormin esikoisteoksen Me täytytään valosta löysin ystävän suosituksen avulla, ja mieleen painui erityisesti Stormin lapsikertoja ja upea kieli.

Rebecca Solnit: Miehet selittävät minulle asioita (S&S, elokuu) 

Tämä nousee usein esille bookstagramissa, mutta koska olen laiska lukemaan englanniksi, olen iloinen, että Solnitin kulttiteos ilmestyy nyt suomeksi.

Kim Thüy: Vi (Gummerus, lokakuu)

Sain juuri tässä kuussa luettua ensimmäisen suomennoksen Ru ja pidin siitä, joskin arvioin väärin ajan, joka teoksen lukemiseen olisi pitänyt varata: vaikka teos on lyhyt, sitä ei kannattaisi lukea kiireessä. Tätä virhettä en tee seuraavan suomennoksen kanssa. 


+ 3 kirjaa, joista olen kiinnostunut muiden nostojen perusteella:

Kirsti Kuronen: Merikki (Karisto, syyskuu)

Tämä säeromaani meinasi vilahtaa ohitseni. Ihanaa, että taas ilmestyy lisää, sillä olen kovasti ihastunut säeromaaneihin - mainioita välipalakirjoja!

Katie Lowe: Jumalten verta suonissamme (Gummerus, syyskuu)

En jostain syystä pidä kirjan kannesta, joten meinasin ohittaa tämän sisäoppilaitokseen sijoittuvan romaanin. Jokin tässä kirjassa on nyt kuitenkin alkanut houkuttaa, joten täytyypä antaa sille mahdollisuus.

Anni Saastamoinen: Sirkka (Kosmos, lokakuu)

On työpaikan harmaa ja hiljainen Sirkka, jolla on sivuhenkilön töksähtävä nimi ja jonka yksityiselämä on sankan sumun peitossa. Aionpa ottaa sinusta selvää, Sirkka! Mitä syksyllä ilmestyviä kirjoja sinä odotat eniten?